Americký veľvyslanec predstavil premiérke novú obrannú stratégiu USA

16.01.2012 Bratislava

Bratislava 16. januára (TASR) - Napriek tomu, že nová strategická obranná smernica USA sa sústreďuje na oblasť Tichomoria, význam spolupráce s Európou ostáva aj naďalej rovnako vážny. Premiérku Ivetu Radičovú dnes o tom ubezpečil americký veľvyslanec na Slovensku Theodor Sedgwick, ktorý jej túto stratégiu bližšie predstavil.

\"Nie je podstatné, aká veľká je krajina, podstatné je, aké má postavenie v rámci NATO, ako si plní svoje záväzky, aký spoľahlivý je partner. SR spoľahlivý partner je a tak ako USA pristúpili k príprave nového strategického hodnotenia obrany a nových rozhodnutí i SR pripravuje takéto strategické hodnotenie,\" podčiarkla premiérka. Bielu knihu obrany pripravoval exminister obrany Ľubomír Galko (SaS), po jeho uvoľnení však bol tento projekt pozastavený. O tom, či sa bude plniť, rozhodne nová vláda.

Približne hodinové rokovanie premiérky a amerického veľvyslanca sa sústredilo predovšetkým na udalosti v Líbyi, Egypte a ďalších krajinách, ktoré sú v zóne záujmu oboch krajín. Na tlačovej konferencii sa otvorila aj téma politického napätia medzi USA a Iránom. \"Treba použiť všetky prostriedky na to, aby k žiadnemu konfliktu a hlavne otvorenému nedošlo,\" zdôraznila predsedníčka vlády.

Americký veľvyslanec tiež vyzdvihol úlohu Slovenska v medzinárodnej operácii ISAF. \"Slovenský EOD tím zachránil 27. októbra veľa životov, keď odpálil kamión zaparkovaný pri základni v Kandaháre,\" povedal Sedgwick, ktorý považuje Slovensko za vážneho a spoľahlivého bezpečnostného partnera Severoatlantickej aliancie.
 

Vyberte región